He vingut a deixar la meva petjada

por admin

Diumenge 18 de desembre de 2022

por admin

Diumenge 18 de desembre de 2022

Paquita, Aurora Cristina, Alejandra, Marina, Maria Victoria, Sandra, Esther, Lucía, Fatou, Rosa, Belle, Magdalena, Mabel, Marta, Ibay, Llucia, Jerònia, Loli, Angeles, Olha, Catalina, Miriam, Oslaya,  Daniela, Caterina, Ivonne, Alexandra, Zineb, Rosa i Núria son les dones que formen el Grup de Dones de s’Arenal.

Dones de s’Arenal pintant el mural

El grup de dones de s’Arenal sorgeix pel 8 de març de 2022 amb la voluntat de crear un espai on poder sentir-se segures, compartir experiències, preocupacions i poder parlar sobre allò que ens identifica. Hi ha la necessitat de fer visibles les veus i demandes de les veïnes del barri. Un grup impulsat per Assemblea de Cooperació per la Pau i Enginyeria Sense Fronteres amb la col·laboració de Thakhi- Runa i el suport de l’Ajuntament de Palma i la Direcció General de Cooperació.

El grup ja porta recorregut, sorgeix per tal de fer visibles les veus i demandes com a dones de s’Arenal. Per abril el grup sortí al barri a observar i fer fotografies d’allò que agrada i allò que es vol transformar (la platja, la Plaça dels nins, el pont antic com a espai verd, activitats que abans es feien i s’han perdut…). Allà vam decidir poder deixar la nostra petjada com a grup i com a persones a una façana de s’Arenal amb un mural/grafit, per maig vam treballar el disseny, i per setembre el grup va fer un mural a una façana cedida per Emaya.

Durant les diferents sessions han anat sorgint diferents temes o preocupacions que el grup vol anar treballant o que ja s’han anat abordant.

  • Falta d’espais per a compartir, reunir-se i conversar
  • Ganes de portar idees a l’acció
  • Ganes d’estar amb més gent del barri
  • Falta d’espais on poder fer propostes
  • Espais per compartir preocupacions
  • Que el barri es reivindiqui per ser molt més que un lloc on es reben turistes
  • Voluntat de recuperar la memòria del barri
  • Recuperar sabers i accions comunitàries ancestrals
  • Poder treballar conjuntament per a que les veus arribin lluny

Finalment, amb motiu del 25 de novembre, dia contra l’eliminació de les violències cap a les dones, després d’estar treballant al voltant de teixits d’interculturalitat amb Thakhi-Runa, el grup va sortir al carrer amb la següent lectura del manifest.

Manifest en motiu del 25N, dia internacional per l’eleiminació de la violència contra les dones

Nosaltres, el Grup de Dones de s’Arenal, ens unim al crit global pels drets de les dones i per la defensa de vides lliures de violències.

La violència contra les dones i les nenes continu a sent preocupant: una de cada tres dones es veu afectada per algun tipus de violència de gènere i cada 11 minuts una dona o nena mor assassinada per un familiar. La violència contra la dona continua sent un obstacle per a aconseguir igualtat, pau, i   respecte dels drets humans de dones i nenes.

La cultura de pau enfront de les violències, la solidaritat, la sororitat i la construcció col·lectiva des dels feminismes el seu principis centrals per a nosaltres. Les violències son pròpies del sistema patriarcal, androcèntric, capitalista, colonial i racista en el qual vivim. Per això:

  • Apostem per erradicar totes les formes de violència de gènere i les pràctiques nocives que atinguin contra la dignitat de les dones.
  • Exigim l’enfortiment dels sistemes de protecció a les dones
  • Demandem compromisos polítics i financers que garanteixin els drets sexuals i reproductiu en tot el món

Les dones de s’Arenal som les dones que, en el nostre dia a dia, construïm i teixim en barri. Nosaltres cuidem i donem vida al barri, el mantenim i contribuïm a la seva millora i manteniment. Dia a dia.

En el grup de dones de s’Arenal ens ajuntem per reflexionar sobre la vida al barri en clau de dona. I, sobretot, en tota la seva diversitat. Doncs moltes vegades els llocs d’origen de totes nosaltres comporten la transmissió de molts sabers culturals que no només enriqueixen sinó que a més transformen les nostres mirades. Som les dones, les que dia a dia fem barri, les veus expertes des de les que fer millores: quins carrers i espais volem més segurs i més còmodes; quins equipaments o espais de trobada fan falta; com ens acompanyem i tenim cura les unes de les altres quan les coses ens són difícils o quan volem compartir alegries; com imaginem el futur i que cal innovar; com ens acull el barri i el valor de la xarxa si les nostres famílies son lluny de nosaltres tantes i tantes coses que, des dels sabers de les dones, transformen i milloren la nostra comunitat.

Tenim molta feina a fer. I és per això que us convidem a mobilitzar-vos. Avui i la resta de dies de l’any.

Us convidem al Grup de Dones de s’Arenal, un espai de trobada segur, de diferents orígens i diferents edats, per pensar i compartir experiències i demandes del nostre barri.

A Paraguai criden “Pels nostres drets, contra totes les violències”.

Guatemala es mobilitza entorn del lema NO ENS CALLARAN.

A l’Equador les col·lectives feministes estan impulsant l’ús de papallones amb l’etiqueta #NosCrecieronAlas

Des del Grup de Dons de s’Arenal ens sumem i cridem que “Enfront de la cultura de la violència, els feminismes són la nostra resposta”.

L’activisme segueix!

Aquest no és un punt i final sinó un punt i seguit. Continuarem per gener amb les mateixes ganes i forces perquè els espais de compartir, els espais comunitaris son necessaris, sempre ho han estat i ho seguiran sent en aquest món de col·lapse però també d’alegries a compartir.

0 Comments