OPINIÓ CRÍTICA

Before the Flood

Temes: canvi climàtic, consum responsable.

 

Fitxa Identificativa:

TítolBefore the Flood     Any: 2016     Direcció: Fisher Stevens      Producció: EUA      Durada: 95 min.   nere: Documental

En el marc de la “Setmana de la mobilitat” hem vist la pel·lícula “Before the Flood”, i aquestes són les nostres impressions!

“Before the Flood” analitza les causes de l’escalfament global en el context contemporani del neoliberalisme global. Per això, explora el dany al medi ambient que es genera per part de les corporacions transnacionals -des de la mineria, l’energètica i a les alimentoses-, i com són els països en vies de desenvolupament els que més sofreixen les conseqüències: si bé són els més explotats com a font de mà d’obra i recursos naturals, són també els que segueixen gestionant la seva quotidianitat en relació amb la naturalesa.

Aquesta relació que s’estableix entre el canvi climàtic i el poder econòmic, s’escenifica mitjançant testimoniatges de dirigents polítics de certs països que neguen els efectes devastadors del canvi, i que fins i tot arriben a menysprear a la comunitat científica, depenent de la relació que mantinguin amb el seu creixement industrial.

Si ben el documental no aconsegueix escapar de la mirada nord-americana que tendeix a l’espectacular -està co-produït per Leonardo de Caprio i Martin Scorsesse, i National Geographic és qui ho distribueix-, el film sí aconsegueix cridar a l’acció. El canvi climàtic és un problema global i des de ESF Illes Balears pensem que el decreixement es planteja com una alternativa natural i pertinent.