Opinió crítica

Media Markt Somiem un món millor?

Temes: Cultura del consum, globalització, consum responsable, medi ambient.  

Mitjançant aquesta publicitat, Media Markt impulsa i promociona la societat consumista com a sinònim d’èxit social. No obstant això, hauríem de tenir en compte que darrere dels productes principalment tecnològics que aquesta franquícia ven a preus assequibles, s’amaguen realitats a les quals no podem ser alienes.

En alguns llocs, l’extracció dels minerals amb els quals es fabriquen els components està vinculada amb la violació dels drets humans, assassinats i desplaçament forçós de comunitats autòctones, així com situacions d’esclavitud.

En aquest sentit, la infància i les dones són els sectors de població més afectats. Aprofitant la seva menudesa, els nens i les nenes són obligats a fer jornades laborals extenuants i perilloses. Les dones són violades o obligades a convertir-se en productes de consum sexual.

La necessitat de baixar els costos porta al fet que les companyies instal·lin les seves fàbriques d’assemblatge en països on els drets laborals són vulnerats.

Durant tot el cicle de vida, el medi ambient no és tingut en compte: no hi ha traçabilitat de la matèria primera ni dels residus, que ara per ara són enviats a països en vies de desenvolupament on, en comptes de ser tractats, són dipositats en abocadors.

Com a societat, hem de:

  • Plantejar-nos la necessitat d’adquirir productes tecnològics, fomentant la seva reutilització i reparació.

  • Si adquirirem un nou producte, informar-nos sobre la procedència dels seus components. A internet podem trobar rànquings de sostenibilitat (tant ambiental com de drets laborals) en el sector de l’electrònica. Exemples d’això són: Rank a BrandWikiRate.
    Exigir a les companyies que realitzin una traçabilitat de tot el cicle de vida del producte.

  • Comprometre els Estats al fet que es compleixi la legislació laboral i ambiental, imposant sancions fermes als infractors.

  • Exigir que es compleixi el Conveni de Basilea sobre el control dels moviments transfronterers de les deixalles perilloses i la seva eliminació.

Enllaços d interés: