Comprar, Tirar, Comprar

Diumenge 3 de juliol de 2016

Diumenge 3 de juliol de 2016

[av_heading tag=’h2′ padding=’12’ heading='”Comprar, tirar, comprar”‘ color=’custom-color-heading’ style=’blockquote modern-quote’ custom_font=’#f7b001′ size=” subheading_active=’subheading_above’ subheading_size=’18’ custom_class=”]
PROPOSTA DE CINEFÒRUM
[/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Any: 2011

Direcció: Cosima Dannoritzer

Producció/país: Espanya

Durada: 52 min.

Gènere: Documental

Temes: Obsolescència programada, recursos naturals, explotació laboral, decreixement, economia sostenible

Recomanada: a partir del segon cicle de la ESO
[/av_textblock]

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=csOOQIyTdHs’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Sinopsi: Documental que ens planteja un recorregut al voltant de la cultura del consum i de com les industries, seguint les regles del joc comprar-llençar-comprar que garanteixen el seu enriquiment econòmic, cada vegada més acurten la vida dels objectes de consum. En aquest recorregut es denuncien les conseqüències de la creixent cultura del consum, com la contaminació que pateixen diferents països en vies de desenvolupament que són receptors de les deixalles d’aquest sistema.

Per què és important?

  • Desmitifica l’idealisme amb el qual sovint identifiquem la cultura del consum
  • Ens proporciona un enfoc global sobre els perills de les lògiques de la producció en massa
  • Focalitza el seu interès en la denúncia de diferents situacions d’injustícia econòmica, social i cultura
  • Basa les seves tesis en la recuperació d’una ètica ideològica i en la correcta cobertura de les necessitats humanes.

Propostes d’activitat/Propostes de debat:

– Entre el grup aula confeccioneu una llista dels “pros” i els “contres” de la societat de consum.
Un cop l’heu fet, analitzeu a qui afecten principalment els punts positius i a qui els negatius tot responent a les següents preguntes:

  • La societat del consum afecta a tothom per igual? A qui es dirigeix principalment? Què implica si et quedes fora de la societat de consum?
  • A qui enriqueix la societat de consum? En què penses que s’inverteix aquest enriquiment? Per més consumir som una societat més justa i igualitària?
  • La societat de consum com afecta l’educació que reben les persones dels països desenvolupats? I com afecta la qualitat de vida dels països en vies de desenvolupament?

– En el documental es fa esment a la necessitat de recuperar i establir una ètica en la cadena de producció i consum.
Enumereu quins són els motius i les conseqüències de la desaparició d’aquesta ètica.

  • Què creus que significa producció i consum responsable?
  • Quina és la contradicció que el documental planteja quan defensa que no es pot animar a les persones a un consum il·limitat?
  • Si promovem una producció i consum responsable, creus que els punts positius de la societat de consum que has esmentat en l’exercici anterior desapareixeran? En canvi, creus que sí que corregiran els punts negatius?
  • Per quin motiu les estratègies comercials avui són les que regulen la nostra societat? Quin valor creus que te l’economia en l’organització de les nostres societats? Si només focalitzem aquest interès, quins són els altres valors que es deixen de banda?

– En el documental es parla de sobre comercialització. I aquesta sobre comercialització, en part, es promou gràcies a la publicitat.
En grups, localitzeu, retalleu i porteu a l’aula diferents anuncis que animin al consum. Un cop en teniu diferents exemplars, analitzeu:

  • Quins valors transmeten? Quin són els valors de venda? És a dir, es parla de la qualitat del producte o d’il·lusió i felicitat? És veritat que si consumim som més feliços? Si la vostra resposta és afirmativa, raonau-la i esbrineu si aquesta sensació és sostenible en el temps.
  • Qui són les persones protagonistes d’aquests anuncis? A qui es dirigeixen? Segons aquests anuncis, quins col·lectius queden exclosos d’aquesta societat de consum? Creieu que aquests anuncis que associen felicitat amb consum, d’alguna manera es descriu una ciutadania de primera i una ciutadania de segona?

Vocabulari a treballar:
Societat de consum
Obsolescència programada
Maximització de rèdits
Sobrecomercialització
Economia del creixement i decreixement
Economia sostenible

[/av_textblock]

[av_one_fourth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’]
[av_button label=’DESCARREGA PDF’ link=’manually,https://educomunica.isf.es/wp-content/uploads/sites/40/2016/04/Comprar-Tirar-Comprar.pdf’ link_target=’_blank’ size=’small’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue87f’ font=’entypo-fontello’ color=’custom’ custom_bg=’#02bac3′ custom_font=’#ffffff’]
[/av_one_fourth]

[av_hr class=’default’ height=’40’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_social_share title=’Compartir esta entrada’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.