El Hip Hop com a eina per a la transformació social i estil de vida

por admin

Diumenge 8 de gener de 2023

por admin

Diumenge 8 de gener de 2023

Autoria: Eka Muñoz  Garcia (ac.Eka.z)

         Ana Maria Restrepo Duarte (Champak)

         Mariona Moranta Palmer – Tècnica ESF Illes Balears

El Hip hop és un moviment cultural compost per 4 eines artístiques que són Punxa Discs, Rap, Breakdance i Grafiti, les quals s’han usat per a reflectir i expressar les diferents realitats i problemàtiques socials vivenciades, en general, en sectors vulnerats política, econòmica, social i culturalment. Progressivament i a mesura que el moviment va anar tenint impacte entre les comunitats, la gamma de temàtiques es va ampliar per a no quedar-se només a exposar problemàtiques, sinó que també van començar a sorgir temes més reflexius i profunds abastant altres zones de l’ésser i la societat, donant espai a la reflexió i a propostes de canvi transformadores.

Aquesta evolució es pot percebre pel fet que dins dels 50 anys (aprox.) que porta l’Hip hop, s’ha observat la influència en el desenvolupament social d’adolescents i joves que s’involucren amb aquest moviment, perquè els ajuda a forjar la seva identitat, autoestima i sentit d’apoderament, a qüestionar-se sobre el propòsit de la seva vida, a desenvolupar pensament crític, a tenir discerniment a l’hora de prendre decisions en la seva quotidianitat, a generar compromís en la seva passió i, per tant, a tenir responsabilitat amb el seu creixement personal i les seves creacions i la societat. A més, a nivell grupal estimula la participació ciutadana, la cohesió i col·laboració dins de les comunitats o col·lectius. El moviment hip hop ha anat molt de la mà dels moviments barrials i d’artivisme; convertint-se, en molts barris de Abya Yala, un canal principal de denúncia i llavor de canvis socials.

Un estil que encara ha de trencar estigmes

No obstant això, en escenaris com les batalles de freestyle, els concerts d’artistes locals i converses amb la població tant global com en específic de Mallorca, s’ha evidenciat que queda molt per fer en el contingut temàtic de moltes persones dins d’aquesta comunitat; ja que s’ha limitat a reflectir situacions i expressions que insinuen competència, jocs de poder, domini i explotació com la xenofòbia, el racisme o el sexisme, la qual cosa no només deixa d’aportar a millorar la societat, sinó que influeixen en la perpetuació de la desigualtat, discriminació, separació, estigmatització i violència. Les històries de moltes de les persones connectades amb el moviment són històries de migració, superació, violències estructurals, canvi social, activisme… En canvi, en els  temes no queda reflectida aquesta realitat ni la transformació que es vol propiciar sinó que s’acosten a les modes del moviment mainstream.

Per aquesta raó es revela la necessitat de brindar espais per a prendre consciència del poder i eines que tenen per a influir positivament en la societat. Des del Fòrum de Comunicació, Educació i Ciutadania i amb base en l’experiència de ac.Eka.z amb col·lectius i comunitats d’altres territoris de Abya Yala on s’han desenvolupat accions de sensibilització, reflexió i transformació amb alt impacte entre la joventut, proposem generar un procés participatiu i sembrar la nostra llavor anomenat el Pay Attention CoLab. Una iniciativa per tornar a l’essència del hip hop.

Partint de dues localitzacions claus, on ja s’està movent aquesta energia es treballarà en els barris de El Fortí i Bons Aires. La primera localització és Casa Planas, un centre cultural on ja diferents artistes del món del rap s’han acostat als seus estudis a gravar els seus temes i explicitar la necessitat d’espais de reflexió i canvi de discurs. La segona localització és el Parc de Sa Riera on es realitzen la majoria de les batalles de freestyle de Mallorca.

Suma’t a Pay Attention CoLab!

Pay Attention CoLab és una iniciativa que pretén generar un espai d’intercanvi, participació i desenvolupament creatiu que permeti treballar i vincular la cooperació transformadora per i des de les pràctiques quotidianes avaluant l’impacte global d’aquestes. Amb data d’inici del 27 de gener, seran dos mesos de procés participatiu en el qual es treballaran la cultura Hip hop, producció sonora i musical, creació de beats, enregistrament d’àudio i vídeo, composició poètica, desbloqueig i nutrició creativa, expressió corporal, producció i postproducció de vídeo, itineraris pel barri, espais d’observació i reflexió crítica … El resultat final serà la creació conjunta d’un videoclip i un tema propi del grup. Tots dos es presentaran en dos esdeveniments: una trobada de freestyle i micro obert i en la presentació dels resultats del projecte a casa Planas.

Aquesta iniciativa és gratuïta i aquesta dirigida a persones joves, persones migrades, dones, persones no binàries, persones del moviment hip hop, persones vinculades al rap i tota persona del barri interessada a participar.

Iniciativa co-impulsada pel Fòrum Comunicació Educació i Ciutadania, projecte d’Enginyeria Sense Fronteres, ac.Eka.z i Champak. Amb la col·laboració de The Audivision i el recolzament de Casa Planas i la Direcció General de Cooperació.

Una iniciativa per tornar a l’essència del hip hop.

0 Comments