Com no col·lapsar en temps de col·lapse

por admin

Dissabte 17 de desembre de 2022

por admin

Dissabte 17 de desembre de 2022

Començam la relatoria, igual que totes les jornades de La Utòpica, obrint un espai de transformació col·lectiva, amable i segur. Fem tres respiracions per a llegir aquest text i encenem una espeuma que romandrà encesa fins a la darrera paraula.

Ritual La Utòpica

Amb aquest petit ritual i encesa d’aquest espeuma, obrim un espai d’ intima comunió amb la sacralitat que emergeix quan les persones ens orientem cap a una mateixa direcció, amb alegria i tendresa radicals.

A partir d’ara s’obri un espai que acull amb amor les diferències entre nosaltres, valorant el poder que existeix en integrar la biodiversitat, més enllà del respecte profund. Un espai on tractem de fer un ús conscient del poder i els nostres privilegis, on també abracem el conflicte i les dificultats, considerant-los processos indispensables per créixer com a grup.

Les persones que compartim aquest espai, confrontam de manera activa les actituds que es deriven de les masculinitats hegemòniques i mirades colonialistes, intentant generar un espai intolerant amb qualsevol mena de masclismes, sexismes, racismes i classismes.

En aquesta estona, respectarem els temps vitals de cadascuna, valorarem també els silencis i les diverses maneres que tenim per compartir-nos cap al grup.

Durant la trobada ens donem la llibertat comunicar-nos en tot moment en l’idioma que vulguem, tot valorant que l’ús del mallorquí, menorquí o eivissenc i l’ús d’un llenguatge inclusiu són també oportunitats de cuidar-nos a nosaltres mateixes, les nostres comunitats i als nostres entorns. Cadascuna escollirà lliurement el pronom amb el qual vol ser referida.

Obrim per tant un espai on les nostres emociones es posen també en diàleg, on poder expressar-nos amb honestedat i sinceritat sense por al judici.

És un espai de gaudi i de transformació del privilegi, en constant aprenentatge.

Entre totes, tot.

Sensacions de la nostra primera jornada

         El passat 26 de novembre vam estar a Lloret de Vistalegre celebrant una Jornada amb més de 90 persones de més de 60 iniciatives/entitats/associacions. Des de les 9 del matí fins les 17 de la tarda vam estar compartint i celebrant La Utòpica. Encara no coneixes La Utòpica? Que millor que conèixer-la a través de les paraules del Cercle de Coordinació, el grup que ha estat al capdavant dels processos d’aquest 2022.

    Atuk – “La Utòpica és un projecte estratègic i clau que ens fa falta al teixit associatiu i activista a les illes per teixir complicitats, facilitar la participació social i enfortir una comunitat existent però dispersada degut a les dinàmiques que imposa el capital, el patriarcat i els nous colonialismes”.

         Marina – “El fet què ens preguntem què necessitem per sostenir-nos millor col•lectivament em sembla realment revolucionari i, precisament, és una qüestió transversal en aquest projecte. Reconèixer-nos interdependents i ecodependents també és disposar les vulnerabilitats al centre i convertir-les en allò que fila el nostre teixit social”.

         Joan – “Ésser utòpiques és tocar amb els peus en terra; és reconèixer un horitzó cap a on avançar en justícia social i ecològica per sortir d’aquesta distòpia; és aprendre a reconèixer el potencial que tenim dintre i el que està als altres per fer-ho, desenvolupant els valors humans a la societat, el que ens permetrà retrobar-nos amb nosaltres mateixes”.

         Elena- “La Utópica es el proceso colectivo más cuidado en el que he participado. Creo firmemente que el cambio de paradigma que necesitamos, desde mi punto de vista, se cocina con procesos colectivos, con corazón y conscientes del momento histórico de cambios acelerados que transitamos, encontrando maneras de poner a fuego lento formas de relacionarnos desde nuestra vulnerabilidad, con paciencia, escucha y ganas de aprender, agradeciendo el privilegio de contar con esta disponibilidad de equipa, y la alegría de caminar de la mano mirándonos a los ojos con honestidad”.

         Núria – “Aquest projecte és un cant de defensa a la vida col·lectiva. És una porta oberta que convida a entrar a totes aquelles persones que volen sanar les ferides provocades per relats maniqueístes, veritats hegemòniques i sabers experts. Un espai de resistència des de les bases per ballar colze amb colze”.

         Joan Moranta – “El que més em motiva de La Utòpica, no és tant el que és, sinó el que pot arribar a ser. Un nou espai de trobada i relació entre persones i entitats on el més important és el com i no el què. Estam cuidant el procés de construcció de La Utòpica tenint cura de les persones que participam, els temps que li dedicam i els espais on ens trobam. Un procés de transformació personal i col·lectiva que ens ha de portar a una manera de relacionar-nos més amable, més justa i més equitativa per a fer front al futur incert que ens espera”.

         Manu – “Me encanta que, mediante La Utópica, tengamos la oportunidad de visibilizar y promover la práctica de un nuevo paradigma relacional, desde el que tejer vínculos de afinidad y confianza mutua entre las personas que habitamos las Islas Baleares, y especialmente entre todas aquellas que sentimos necesario aprender a transitar colectivamente hacia otras maneras de convivir en sociedad, donde el amor a la vida sea el centro”.

         Lorenzo – “Siento que el mundo que conocemos y el sistema que nos ha mantenido hasta ahora, en el norte global, se está cayendo a marchas forzadas. Ante este vacío y angustia que siento por un futuro tan incierto, la única certeza que tengo es que nutrir las relaciones y las conexiones con la naturaleza que somos, conmigo mismo y con las otras me da paz y calma. Por eso formar parte de un proyecto que prioriza el cómo nos relacionamos y el desde dónde me llena de alegría y me da esperanza ver que el futuro que necesitamos lo estamos cocreando ahora”.

         Xesca – “Ens trobam en un moment clau per a la història de la humanitat. En termes d’acció climàtica, energètica i civilitzatòria, és ara o mai. En aquests anys ens jugam literalment el futur. Per jo, La Utòpica és un espai on imaginar, proposar i dissenyar un futur just i equitatiu per a tothom; les persones i els ecosistemes. Un punt de trobada per iniciatives que ja estan treballant per un present i un futur millors; una manera d’interconnectar-nos i teixir aliances. Perquè soles no podem, però amb amigues ho podem tot! La Utòpica és això: (re)connexió i esperança”.

         Bàrbara – “Recibo en mi vida este proyecto con infinita gratitud, es como ver un nuevo horizonte sin miedo a perder el centro de gravedad permanente que tanto se añora cuando navegamos en aguas oscuras y desconocidas. La utópica se gesta en un momento en el que es siempre más visible y esencial activar un gran giro a nuestra percepción y visión del mundo. Haciendo una lectura de la situación actual desde lo macro hasta lo micro, lo que emerge es la necesidad de crear redes y restablecer el sentido de comunidad locales y globales para superar varios obstáculos y el capitalismo emocional en el cual estamos atrapados. Es una oportunidad vibrante y de larga longitud que nos permite hacer aflorar a la superficie la red subterránea de proyectos locales e iniciativas regenerativas capaces de contagiar el tejido social local a través de la cultura sistémica. La utópica para mí es el terreno donde sembrar nuevas formas de coexistir y hacer crecer la capacidad de resiliencia de nuestras Islas Baleares y decrecer el neoliberalismo / eco fascismo que obstaculizan las políticas del Buen Vivir”.

         Pau – “La Utòpica ha aterrat a Eivissa com una pluja improbable i molt desitjada. Ara ens toca a nosaltres (l’activisme eivissenc) aprofitar-la bé. Des de la complexitat d’aquestes illes i la diversitat dels nostres entorns, veurem germinar moltes iniciatives de transformació ecosocial que ja hem sembrat. Cuidem-nos-en que arrelin bé a terra i elles mateixes generaran l’ecosistema que protegirà al conjunt. Potser floreixen en mig d’un desert turbocapitalista que, per ventura, té els dies comptats, però es nodreixen de la radicalitat ètica dels nostres somnis compartits. Atrevir-se a somiar impossibles és la millor manera d’encarar aquests anys decisius per a la humanitat i pel planeta. Si les utopies són allò irrealitzable, La Utòpica pot aportar la dosi d’irrealitat justa per portar-les a terme.

         Mariona – “Es sent com el canvi s’està iniciant des de les profunditats… la Utòpica ja és aquí. Que bé estar participant d’un espai on posam en valor l’amor i el bon tracte. Posar temps, energia i forces és un plaer envoltada de persones precioses com les que formen part d’aquesta màgia”.

Integrants de La utòpica

T’esperam a La utòpica!

Tens una iniciativa i vols que formi part de La Utòpica?  Qualsevol persona activista, participant, cooperativista, etc. que sostengui una iniciativa pot inscriure la seva proposta a La Utòpica a la web. El requisit únic és tractar d’aportar dos contactes diferents per cada iniciativa i revisar els continguts de la fitxa cada sis mesos per tenir-la actualitzada; iniciatives, col·lectius, associacions, ONGD, fundacions, cooperatives, moviments socials…

Com a particular, vols formar part dels cercles de coordinació? Qualsevol persona, col·lectivitzada o no, pot participar dels cercles interns de coordinació. El procés de recepció d’interessos està obert i es tancarà el dia 9 de gener de 2023. Només has d’enviar un correu a hola@lautopica.org manifestant el teu interès. Passada aquella data, l’acollida al cercle de coordinació quedarà tancada durant un any més. En addició, durant 2023, esperam tenir les suficients forces com per a generar comissions per àrees, on la participació estigui sempre oberta.

Estem molt contentes com a Fòrum i ESF Illes Balears de co-impulsar, juntament amb Medicus Mundi,  aquest espai tan necessari i alegrament revolucionari. És una iniciativa recolzada per l’Ajuntament de Palma i la Direcció General de Cooperació de les Illes Balears.

Com diem a La Utòpica, entre totes tot!

Autoria: Cercle de coordinació de La Utòpica

0 Comments