BREF

Diumenge 3 de juliol de 2016

Diumenge 3 de juliol de 2016

[av_heading heading='”BREF”‘ tag=’h2′ style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=’subheading_above’ subheading_size=’18’ padding=’12’ color=’custom-color-heading’ custom_font=’#f7b001′]
CINEFÒRUM
[/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Títol: BREF

Any: 2014

Direcció: Cristina Pitouli; Ana Pozo

Producció/país: Metges del Món

Durada: 35 min.

Gènere: Documental

Recomanada: Integració sociocultural de la Formació Professional, Cicles Formatius, Mediació Intercultural, Universitat i Col·legis d’Educació Social, Cercles i grups de dones i entitats.

Temes: Igualtat de gènere; mutilació genital; Creences culturals; Dret a la sexualitat; Dret a la informació

[/av_textblock]

[av_video src=’https://youtu.be/7ZgqO_fyfmI’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Sinopsi: Documental en el que diferents dones testimonien l’experiència de la mutilació genital que han viscut en la seva pròpia pell. Les seves opinions i realitats contraposades ens mostren la complexitat d’un tema tan controvertit com aquest. Així mateix també es relata el testimoni d’homes que tan justifiquen com posen en crisi els motius d’aquesta pràctica. Es tracta d’un relat calidoscòpic d’una realitat que creua els límits entre els drets humans i l’herència cultural.

Per què és important?

  • El documental denuncia la pràctica de la mutilació genital femenina (MGF) des d’una perspectiva de respecte a la identitat cultural de les dones que l’han patit i de les comunitats, sense deixar de explcar que aquesta pràctica suposa una violació dels drets fonamentals de les dones i les nenes.
  • Exposa l’abús de poder que implica la pràctica de la mutilació genital femenina a partir d’un debat que convida a la reflexió i no a l’estigmatització de les pròpies dones.
  • Les dones expliquen el seu propi testimoni. Aquest fet les posiciona lluny del victimisme amb el que sovint els informatius relaten la pràctica i les conseqüències de la mutilació genital femenina.
  • A través dels testimonis aprenem i comprenem què implica a nivell físic, ideològic i cultural la pràctica de la mutilació sexual femenina.

* Us recomanem que per dinamitzar aquest debat compteu, sempre que pogueu, amb la presència d’una persona experta en MTG. Podeu consultar a Metges del Món, posant-vos en contacte amb Marian: marian.garcia@medicosdelmundo.org

Propostes de debat:
Què és la MGF i quina la seva dimensió social:
Segons la OMS la mutilació genital femenina comprèn els procediments que de forma intencionada, per motius religiosos i culturals, i amb una finalitat no terapèutica, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins. Avui, entre 100 i 140 milions de dones i nenes es veuen afectades per les seves conseqüències. A nivell internacional, la mutilació genital femenina es reconeix com una violació dels drets humans de les dones i les nenes.
1- Aproximem-nos al concepte MGF i quines poden ser les seves implicacions:

  • Què és la MGF i de quantes maneres es pot realitzar.
  • Què pot implicar per una dona la MFG a nivell físic i social?
  • Sabem què pot implicar per una dona no sotmetre’s i revelar-se contra la seva pràctica (costos personals, familiars, socials sexuals)?
  • Quines són les zones geogràfiques on aquesta pràctica és més extensa?
  • Aquestes zones comparteixen la mateixa religió o cultura?
  • Quins són els motius que justifiquen la pràctica de la MGF?
  • Creus que al lloc on vius aquestes es practica la MGF?

Desmuntant els motius de la MGF
2- Quins són els motius pels quals les diferents dones que apareixen al documental es van sotmetre a l’ablació? Enumereu-los i reflexioneu sobre quin és el grau de llibertat de les seves circumstàncies o motius.

  • Aquestes dones, aleshores noies, han estat sotmeses a la mutilació dels seus genitals d’una manera violenta? Ha estat una cosa que la seva família viu com a normal?
  • Aquestes noies estaven degudament informades? Han rebut alguna explicació sobre què implica i quines són les precaucions que hauran de prendre?
  • Quins són els motius que porten a demanar la MFG de manera voluntària? Fins a quin punt es un acte culpabilitzador? Fins a quin punt ella es pot sentir culpable?
  • La pressió, la vergonya, el fet de voler assemblar-se al grup pot intervenir en la manera contradictoria de com es pot viure la MFG com a experiencia?
  • Alguna vegada has fet una cosa simplement per què les altres persones ho feien? Quan ho has fet per aquest motiu, has reflexionat sobre les conceqüències de la teva acció?

3- Quins són els motius pels quals es defensa la pràctica de la mutilació genital femenina?
Quines son les persones que defensen la mutilació genital femenina? Quins són els motius que donen?
La qüestió de la fidelitat té res a veure? A qui han de ser fidels, per qui han de ser pures, quí les ha de considerar persones dignes?

El dret a la pròpia voluntat, el dret a la sexualitat
4- Les dones protagonistes pateixen les conseqüències de la mutilació genital femenina. No obstant això, hi va haver un moment en que les dones protagonistes van assumir que aquesta intervenció genital tan dolorosa a nivell físic i emocional formava part de la seva normalitat.

  • Què és la normalitat? Quin paper juga la tradició, la cultura, la religió, els costums i les normes? Qui determina aquestes normes? És la normalitat justa amb tothom?
  • Per exemple, aquesta normalitat garanteix la vivència d’uns drets sexuals lliures i igualitaris per tothom? Suposa el patiment físic i moral d’algunes persones en concret? És just que s’obligui a participar d’aquesta normalitat sense que les dones i les nenes puguin escollir lliurement què volen fer?
  • Si aquests fets ocorren al món en què vivim, creus que és just pensar que són ‘coses de cada cultura’, i pensar que no cal contribuir a solucionar aquesta injustícia?

Vocabulari a treballar:

  • Mutilació genital femenina
  • Conflicte generacional
  • Masclisme i abús de poder
  • Salut sexual femenina

[/av_textblock]

[av_one_fourth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’]

[av_button label=’DESCARREGA PDF’ link=’manually,https://educomunica.isf.es/wp-content/uploads/sites/40/2016/04/Plantilla-word_CineforumBREF.pdf’ link_target=’_blank’ size=’small’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue87f’ font=’entypo-fontello’ color=’custom’ custom_bg=’#02bac3′ custom_font=’#ffffff’]

[/av_one_fourth][av_hr class=’default’ height=’40’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_social_share title=’Compartir esta entrada’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.