Els mitjans i la discriminació en temps d’eleccions

Dimarts 28 de maig de 2019

Dimarts 28 de maig de 2019

Els mitjans i la discriminació en temps d’eleccions.

Arriba l’època de les eleccions i, una vegada més, afloren propostes de tots els partits polítics amb la finalitat de reunir la quantitat de vots necessària per a accedir en el poder. Al mateix temps, estem en un moment històric en què tenim una sobredosi d’informació: des de la massificació d’internet, a més dels mitjans tradicionals i les seves versions en digital, apps, blogs i xarxes socials. Aquestes dos últims, segons l’informe Digitalnewsreport.es 2018, són la preferència de les edats de les persones compreses entre els 18 i 54 any: per al 37% dels usuaris de 18 a 24 anys, el 21% dels de 25 a 34, el 17% dels internautes de 35 a 44 i el 13% dels de 45 a 54 anys.

Aleshores, què passa quan llegim titulars en època de campanyes electorals? Partint de la base de que existeixen notícies de dubtosa fiabilitat, o que fins i tot poden estar tergiversades, succeeix que,les persones candidates les exploten i difonen a través dels seus discursos basats en la cultura de l’odi i de la por. D’aquesta manera, ens trobam immersos en una xarxa on la ignorància o el desconeixement s’instrumentalitzen. I aquesta instrumentalització no fa res més que construir discursos d’odi.

Siguem realistes: els partits polítics generen discursos que estan dividint a la societat. Apel·len a les emocions que, a diferència dels sentiments, manquen d’intel·ligència. Busquen tocar les fibres del cor perquè s’emboiri la raó i la perspectiva davant l’instint de supervivència.

En aquest context, col·lectius com les persones que han migrat i que es troben en una situació irregular; que són d’origen musulmà; que pertanyen a la comunitat gitana; o que venen del Marroc; són les més perjudicades.

Existeixen organitzacions, periodistes i xarxes socials abocades a analitzar i evidenciar els rumors/fake news. Exemples són: l’Observatori d’islamofòbia en els mitjans; la European Association for ViewersInterests (Associació europea per als interessos dels espectadores), i @malditobulo d’entre altres publicacions. Però una vegada que la notícia falsa es publica, el mal ja està fet. I revertir o desmentir no sempre es visibilitza con la mateixa repercussió.

El Observatori de la Islamofòbia en els mitjans va publicar un informe l’octubre de 2018 on conclou que més del 60% de les notícies analitzades al llarg de 2017 són islamófobes.

Basta amb fer una cerca ràpida per internet per veure la «temàtica» dels rumors. Els titulars enuncien «succeïts» que atempten els drets humans fonamentals: salut, habitatge, educació i seguretat. I casualment, aquest tòpic esdevé centre dels discursos polítics i són font de riquesa econòmica dels lobbies empresarials que els recolzen.

En conseqüència, hem d’apel·lar al nostre sentit comú. No ens quedem només amb el titular. Hem d’atrevir-nos a sospitar i investigar. En les eleccions es determina el destí de tota la societat. Per tant hem de ser responsables i prendre’n consciència.

Coneixent i entenent la realitat dels col·lectius esmentats abans, podem posar en crisi la rumorologia. Dons les noticies falses només són instruments per guanyar vots a costa d’insults i agressions continuades. No hi ha cap justificació per a aquests fets, ni per a les postures xenòfobes. La nostra determinació per construir una societat diversa i multicultural des de les urnes i l’ activisme social, ho pot contrarestar.

Referència:
EITB.eus [EnJake]. (2019, abril 05) 360º: Redes sociales y extremas derechas. https://www.eitb.eus/es/television/programas/en-jake/videos/detalle/6317795/video-eider-hurtado-adelanta-programa-360o-en-jake-4-abril/

Amoedo, A., Vara-Miguel, A, Negredo S. Informe DigitalNewsReport.es (adaptació) (gener 2018). Facultad de Comunicación. Universidad de Navarra. Consulta on line.https://www.digitalnewsreport.es/2018/el-consumo-de-medios-tradicionales-offline-continua-en-descenso-y-se-iguala-al-del-conjunto-de-medios-online/

Observatorio de la islamofobia en los medios. (2017, juliol 16) Noticias falsas, clasificación y alerta. Recuperat de: http://www.observatorioislamofobia.org/2017/07/16/noticias-falsas-clasificacion-alerta/

0 Comments