BONA PRÀCTICA PERIODÍSTICA

Foc Verinós: consum responsable i empobriment global.

Temes: drets humans, consum responsable, relacions nord-suc

Foc Verinós

Temes: Consum responsable, Drets universals, Drets Humans, Globalització, Medi ambient,

Fitxa identificativa

Títol: Foc Verinós

Any: 2008

Direcció: Lars Johansson

Producció/país: Maweni Farm, Friends of the

Earth International, Amics de la Terra Balears.

Durada: 29 min.

Gènere: Documental

Recomanada: a partir del segon cicle de la ESO

Localització

Sinopsi: Documental que testimonia l’abús de la petroliera Shell a una comunitat del Delta de Níger. Condemnada pel Tribunal Internacional Justícia a posar fi a la crema sistemàtica del gas sobrant que es produeix de l’extracció de petroli, Shell nega tota responsabilitat per no haver de fer front a un deure mediambiental. D’aquesta manera, mentre s’estalvia uns diners, la comunitat del Delta de Níger veu com les seves terres es contaminen i moren per les fuites de petroli, i emmalalteixen per la crema tòxica del gas.


Per què és important:

Per al nostre funcionament, les cultures occidentals hem fet del petroli un bé de consum insubstituïble. Pertroli que no produïm però del que en controlem el seu procés de producció i n’extraiem moltíssim valor econòmic. Gràcies a aquest documental podem veure com la seva extracció perjudica greument l’entorn i les persones de Delta Níer que han vist com les corporacions que operen no tenen en compte la seva salut i els seus drets. Observarem també com molt sovint les empreses occidentals estableixen tractes econòmics amb governs empobrits, tot contribuint a la perpetuació dels seus conflictes interns. Aquest documental fa visible una realitat que sovint silenciem: les relacions abusives i injustes que sovint s’estableixen entre els països del nord i del sud, que sovint silenciem.


Objectius específics:

  • Conèixer diferents pràctiques abusives que es duen a terme en certs àmbits de les relacions internacionals entre països del nord i el sud.

  • Ser conscients que la lògica del nostre sistema econòmic no és sostenible i maltracta les terres i les persones.

Propostes de treball i debat:


La vida, un dret. El petroli, un dret?

Us proposem una activitat grupal per reflexionar sobre què és un dret, i sobre les motivacions del nostre sistema econòmic i les seves conseqüències. Per fer-ho dividiu l’aula en dos grups.


En el documental diferents persones esmenten quines són les conseqüències de viure en un entorn ric en recursos naturals però explotat per unes mans irresponsables. El primer grup ha d’enumerar quines són aquestes conseqüències. El segon grup ha d’elaborar una llista amb els motius pels quals Shell explota el Delta de Níger i no corregeix els seus errors. Una vegada ambdós tinguin les llistes elaborades, s’ha d’establir un debat que defensi les dues postures: la de la comunitat que fa la denúncia i la de l’empresa petroliera. Per fer-ho, us suggerim unes preguntes:

  • Quins són els principals beneficis que treu Shell de l’explotació de petroli? I de no assumir la seva responsabilitat?

  • Creus que una indemnització econòmica soluciona els problemes ocasionats?

  • Quina seria la manera de fer-ho? Qui es beneficia del petroli? Quantes coses permet fer?

  • Hi ha manera de fer les mateixes coses sense utilitzar el petroli? Quines? Són més sostenibles?

  • Si el petroli és tan nociu pel medi ambient i extreure’l és tan perillós per la salut de les persones, per què seguim mantenint i justificant el seu ús i explotació?

  • Per què creus que el govern Nigerià aprova que Shell exploti diferents comunitats?

  • De quina altra manera es podria haver gestionat l’extracció del petroli per part de Shell?

  • La sostenibilitat i la vida són drets? Tenir petroli, és un dret?


Drets humans. Què són?

Feu una recerca dels Drets Humans Universals. Una vegada feta aquesta llista, valoreu quans drets fonamentals vulnera la construcció de Shell al Delta de Níger.

Per quins motius us sembla que Shell intervé en aquest regió? Us imagineu que Shell hagués realitzat una gestió com aquesta en algún país nord-americà o europeu? Per què?

Us sembla que Shell s’aprofita de les persones que denuncien la seva activitat? Per què? Reflexioneu sobre la relació que s’estableix entre abús de poder per part de potencies mundials a zones emprobrides històricament.


Vocabulari específic: Globalització econòmica, Privatització, Fons Monetari Internacional, Drets Humans Universals

Per saber més:

#ShellMakeTheFuture Amnistia Internacional